Beställ till kalaset

Smörgåstårtor & landgångar

Landgångar och smörgåstårtor är något som alla tycker och äldsta kända belägg för ordet ”smörgåstårta” är från en brödannons i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet från den 30 maj 1945. Där ges ett recept på en rund eller fyrkantig smörgåstårta med både ljust och mörkt bröd. Fyllningen är ansjovis- eller laxkräm, men annonsen lämnar också förslag på leverpastejfyllning eller ostkräm. Tårtan garneras sedan med spritsad laxkräm, äggskivor och dillkvistar och förklarar att den vid serveringen ska skäras upp “som en tårta”.

Redan 1940 i den då nyutgivna Stora kokboken nämner bokens redaktörer Edith Jonsson och Britta Hallman-Haggren ordet tårta för första gången i kombination med ordet sandwich, som då var det gängse ordet för en finare förrätts- eller supésmörgås. De ger sedan recept till en flerportioners sandwichtårta i två lager, fyllning emellan lagren och så vacker dekoration på utsidan. Det är det hittills äldsta kända belägget på en smörgåsanrättning som är densamma som vår tids smörgåstårta, det passar både till vardag och fest.

Första smörgåsbegreppet landgång är från 1918. Och i kokböcker från 1920–1930-talen anges den som ett alternativ till finare bjudlunch och den framhålls som funktionell för att den kan förberedas i förväg och är en sammanhållen fin maträtt. Den dekoreras med en blandning av kött, fisk och skaldjurspålägg, salladsblad, tomatklyftor, gurkskivor med mera. 

Hos oss väljer ni själva vad ni önskar för smaker, vi gör era landgångar och smörgåstårtor till vad ni önskar, ni blir inte besvikna.

Välkomna att höra av er till köket för prisuppgift telefonnummer 079-3393433